Egynyári növények közül talán a magyar háziasszonyok kedvence, nem is véletlenül: rengeteg, színpompás változata létezik, egyszínű, csíkos változatai csodaszépen mutatnak cserépben, szabadföldben, balkonládában, vagy felakasztható virágtartóban is. Viszonylag egyszerűen kezelhető és hálás növény, azonban néhány szabályt be kell tartanunk, hogy rendesen virágozzon. Szereti a sok napfényt és a meleget, az erős szelet és a sok csapadékot nem szereti, és a fagy is árt neki. Óvjuk a sérülésektől, mert ha megsérül, nagyon nehezen regenerálódik. Nagy a víz- és tápanyagigénye, nyaranta akár naponta kétszer is meg kell locsolni, kora reggel és este. Hetente adjunk neki tápoldatot, ugyanis szebben fog virágozni, ha kisebb mennyiségben, de rendszeresen biztosítjuk neki a tápanyagokat. Ha megfelelően gondozzuk, a petúnia gyorsan fejlődik. Ezért is fontos rendszeresen visszavágni, nehogy túlburjánzzon. Az elhalt részeket, elszáradt virágokat szedegessük le, hogy megelőzzük a betegségeket.
A petúnia leggyakoribb kártevője a levéltetű. Ha fertőzés jeleit észleljük, langyos, szappanos vízzel mossuk le a növényt. Csak ezután használjunk rovarölő szert.
A vírusok is megtámadhatják a növényt, ennek jelei a foltos levelek és a törpe növekedés. A fertőzött növényt jobb azonnal megsemmisíteni, mert megmenteni sajnos nem tudjuk. A petúniánál gyakori probléma, hogy a virágok nem fejlődnek megfelelően. Ennek oka többnyire a túl sok nitrogén vagy a kevés fény. Tegyük világosabb helyre és csökkentsük a tápoldatozás mértékét.